Sabzi Ghormeh - Stekt

I lager.

67 kr

Innehåll: Purjolök, persilja, koriander, bockhornsklöver, spenat, vegetabilisk olja för stekning
Förberedd med snabbfrysningsmetod
Förvara vid -18 grader Celsius
Näringsvärde per 100 gram:
Energi: 37 kcal
Socker: 0,9 gram
Fett: 2,8 gram
Salt: 0,03 gram
Transfettsyror: 0,015 gram

Vik: 400 gram, Ursprung: Iran

Beskrivning

Ghorme sabzi

Ghorme sabzi är en utsökt persisk gryta med örter, kött och bönor. En klassisk och välkänd gryta i Iran som kan lagas olika sätt. Det är många steg och en tidskrävande gryta, den ska gärna få koka länge för att bli riktigt god. Men det är samtidigt inte svår att göra. Den härliga blandningen av alla örter och den torkade limen ger den en helt unik och riktigt god smak. Serveras med persiskt fluffigt ris och picklade grönsaker. Grytan smakar godare dagen efter och funkar även utmärkt att frysas in.

 

Så gör du:

Blötlägg 3 dl torkade kidneybönor över natten, koka upp tills de mjuknar och ställ åt sidan. Lägg de torkade örterna i en stor skål med ljummet vatten och låt stå i 30 minuter. Det brukar finnas små sandkorn i blandningen, de lägger sig i botten av skålen när örterna får stå i blöt. Lyft försiktigt upp örterna och byt vattnet. Gör så 4-5 ggr under de 30 minuterna som örterna blötläggs. Sila sedan av ordentligt. Om du använder färska örter så kan du hoppa över steget med att blötlägga och direkt börja steka grönsakerna.

Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna och lägg i örterna. Stek under omrörning och tillsätt eventuellt mer olja under tiden du steker dem. De suger åt sig ganska mycket olja. Stek länge tills grönsakerna mörknar utan att de bränns vid. Det tog mig ca 15-20 min. Så ha tålamod och rör om då och då. Väldigt viktigt att de blir ordentligt genomstekta. Tillsätt 1 msk torkad dill och låt dem få fräsa med sista 5 min (om dill inte redan finns med i den torkade blandningen).

Skär köttet i grytbitar och hacka löken. Hetta upp 3 msk olja i en stor gryta. Stek löken en stund och blanda sedan med köttet, 1 msk gurkmeja och 2 msk tomatpuré. Stek under omrörning tills köttet är helt genomstekt. Häll över de stekta örterna över köttet, smula i 2 buljongtärningar (eller ha i salt) och svartpeppar. Stick små hål i de torkade limfrukterna och lägg även dem i grytan. Häll slutligen hett vatten i grytan och blanda ordentligt. Lägg ett lock på och låt puttra länge. Ju längre desto godare. Minst 2 timmar, gärna 4 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden grytan kokar om den känns torr. Smaka av och krydda eventuellt mer.När det återstår ca 40 min kvar av koktiden blandar du i de kokta bönorna och låt dem få puttra med.

6 portioner
3 dl torkade kidneybönor eller 1 burk färdigkokta
150 g Torkade ghorme sabzi örter (Kan ersättas med Brödogram Sabzi Ghormeh, redaktör Brödogram)
1 dl rapsolja
1 kg grytkött (gärna lammkött men högrev funkar också bra)
1 stor gul lök
3 torkade lime
2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar (höns- eller köttbuljong) eller 1 msk salt
1 msk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
3 msk rapsolja
6 dl hett vatten

Källa: zeinaskitchen.se/ghorme-sabzi/

یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای ایرانی قورمه‌سبزی است. این غذا که از بچه‌ها گرفته تا بزرگسالان، همه آن را دوست دارند، علاوه بر طعم خاص بوی دلپذیری دارد که نمی‌توان از کنار آن به سادگی گذشت. در گذشته افراد برای تهیه این غذای خوشمزه، به میوه و تره بار مراجعه کرده، پس از خریدن سبزی مخصوص قورمه، پاک کردن و سپس سرخ کردن آن به درست کردن غذا مشغول می‌شدند. متسفانه امروزه با وجود مشغله‌های زیاد کاری افراد زمان و حوصله کافی برای گذراندن این مراحل را ندارند. سبزی قورمه سرخ شده «نوبر سبز» در بسته‌بندی استاندارد و به شکل منجمد شده با مقدار 400 گرم عرضه می‌شود. ابعاد بسته‌بندی محصول 6 × 12 × 19 سانتی‌متر است.

محتویات: تره، جعفری، گشنیز، شنبلیله، اسفناج، روغن گیاهی سرخ کردنی تهیه شده به روش انجماد سریع نگهداری در دمای ۱۸- درجه سانتی گراد ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم: انرژی: ۳۷ کیلوکالری قند: ۰.۹ گرم چربی: ۲.۸ گرم نمک: ۰.۰۳ گرم اسیدهای چرب ترانس: ۰.۰۱۵ گرم 

   وزن بسته‌بندی  ۴۰۰   گرم   ابعاد بسته‌بندی  ۶ × ۱۲ × ۱۹ سانتی‌متر.  شماره پروانه بهداشت  ۳۴/۱۷۲۱۵  ماندگاری. ۱۲ ماه