Stekt Aubergine (Bademjan)

I lager.

69 kr

Bademjan - Stekt aubergine från det iranska köket

Färsk, fryst Bademjan som är helt färdigstekt och redo att användas till dina favorit maträtter. Bademjan består av äggplanta och är en huvudingrediens i den goda persiska grytan Khoresht bademjan.  

Innehåller : Äggplanta, vegetabilisk olja för stekning

Recept för en god bademjan gryta

Khoresht bademjan - Persisk auberginegryta

Kashke bademjan är en favorit i det iranska köket. En riktigt ljuvlig aubergineröra med mycket smak. Stekt aubergine, karamelliserad lök, mynta och kashk. Röran kan du servera ljummen som en lätt lunch med bröd eller som tillbehör vid maten. Jag har skrivit mer om kashk nedan (se tips). Den kan vara svår att få tag på och vissa kan uppleva att den är för intensiv i smaken. Jag brukar fuska och ersätta kashk med yoghurt, eller som jag har gjort här, med tahina.

Gör såhär:
Skär lök i strimlor eller tärningar. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek löken på medelvärme tills de blir karamelliserade. 

Vikt: 400 gram

Ursprung: Iran

15 min. Tillsätt torkad mynta och stek myntan med löken i ca 3-4 min. Lägg löken åt sidan.

I samma stekpanna som du stekte löken tillsätter du Nobar Sabz aubergine, vitlök och gurkmeja, stek samtidigt som du mosar auberginerna med en gaffel eller potatisstöt. Tillsätt valnötter, karamelliserad lök (spara lite till garnering) och fortsätt stek nån minut. Vänd slutligen i kashk eller någon annat av förslagen jag har angett som tips. Rör runt tills allting har blandats ordentligt, låt sjuda nån minut. Lägg upp på ett fat, toppa med karamelliserad lök, kashk eller yoghurt, mynta och olivolja. Servera med bröd.

4 portioner
0,5 dl kashk (läs tips nedan)
1 st Nobar Sabz stekt aubergine
3 st gul lök
1 msk torkad mynta
2-3 finhackade vitlöksklyftor
0,5 dl finhackade valnötter (kan uteslutas)
0,5 tsk gurkmeja
Rapsolja till stekning
Salt
Topping (valfritt):
Kashk utspädd med lite vatten eller yoghurt
Olivolja
Valnötter
Mynta

Källa: zeinaskitchen.se/kashke-bademjan/